Favoritt hesterasen min, nordlandshesten! :)

Ida som er her nå. :)

Nordlandshest/lyngshest er en norsk hesterase som stammer fra Nord-Norge. Den antas å nedstamme fra landhesten som har vært holdt i denne landsdelen gjennom århundrer. Nordlandshest/lyngshest er den fysisk minste av av av de tre norske hesterasene, som ellers omfatter fjording og dølahest. Et sagn sier også at denne hesten nedstammer fra lettbente steppehester som ble bragt hit av mongolene i Djengis Khans hær, men en slik herkomst er nok mer tvilsom. I dag benyttes rasen som ride-, kløv- og lett trekkhest. av wiki. :)
 

Nordlandshest/lyngshest er litt større enn islandshesten og har en mer rektangulær kroppsform, typisk for arbeidshestene. Tidligere var det vanlig at krysset var noe mer hellende, noe som er vanlig hos hester som blir brukt til kjøring (kjørehest). Den blir mellom 120 og 148 cm i mankehøyde, vanligvis mellom 126 og 137 cm. Den er egentlig en (stor) ponni, men typisk hest i utseende.

Rasen har stor fargevariasjon, rød, brun, svart, gul, borket og skimmel av alle grunnfargene. I tillegg har rasen sølvgenet som kan gi sølvsvart, sølvbrun og sølvborket. Blåøyd hvit er ikke ønsket men kan forekomme. Farger som ikke forekommer i rasen er blakk (som fjordingen), konstantskimmel, flekker, prikker og champagnefarger.

Nordlandshest/lyngshest varierer i utseende fra individ til individ. Den har ganske lav manke og en kort, sterk rygg med en stor ribbeinsbue, som gjør at den er svært god å sitte på uten sal. Den regnes ikke for å være noen tung hest.

 <---Her er jeg på en nordlands hest som heter Makker. Han var hesten min på rideleiren jeg var på i 2011. :)

Hodet er edelt, ganske stort med en bred panne. Neseryggen er helt rett og ender i en liten mule. Øynene er forholdsvis store, ørene er små og velformede. Halsen er ganske kort og kraftig, men forholdsvis ganske høyt ansatt, og dermed ganske myk. Nordlandshesten er derfor lett å ri med en følsom munn og bøyelig hals.

Beina er spinkle med kraftige hover, nesten uten hovsjegg. Selv om de er spinkle tåler de mye. De har genene til steppehestene som var raske og meget sikre på foten. Den egenskapen gjør nordlandshest/lyngshest til en sikker i ulendt terreng.

Disse hestene har en veldig god pels, og utvikler god vinterpels om vinteren. De trenger derfor ikke mye bruk av dekken, noe som gjør at de kan godt bo ute. Overdreven bruk av dekken kan føre til skader på pelsen.

-ida- 

Én kommentar

Jhuki

18.feb.2012 kl.14:15

Ok fint bilde av deg på den hesten:-P

Skriv en ny kommentar

horseIM

horseIM

12, Klæbu

Vi er to jenter på 11 år som blogger om hester og sånt.

Kategorier

Arkiv

hits